Bezár

i love SUZUKI

Bezár
Biztonság

Parkolópályán: autótárolás garázs nélkül

Egy évekig garázsban tárolt autó állapotán legtöbbször jól látható, hogy védve volt az időjárás viszontagságaitól, így sokkal lassabban veszít az értékéből, mint azok a járművek, amik hosszabb-rövidebb ideig közterületen vagy udvaron parkolnak. Sajnos előfordul, hogy a hagyományos garázs nem opció, különösen a belvárosokban, de ilyenkor sincs minden veszve. Egy-két praktikával és nagy adag odafigyeléssel még közterületen tartva is vogyázhatunk a szeretett autóra.

Az autó –mindegy, hogy veterán vagy vadiúj – száraz, fedett helyeken szeret pihenni, így garázs híján is hasonló körülményekre kell törekednünk a tárolásnál. Kézenfekvő opció, de megoldásnak már kevésbé nevezhető, a szabad ég alatt parkolni. Alkalomszerűen persze ebből sincs tragédia, de több hónapon keresztül semmiképp sem ajánljott mindenféle védelem nélkül hagyni az autót. A takaróponyva is jobb a semminél, de az állandó nedvességtől szinte alig nyújt védelmet. Rendszeres vaxozással és tisztítással, folyamatos ellenőrzéssel kell számolni, ha valaki ezt a módszert választja. Napi szinten használatban lévő autót minden nap kétszer ponyvázni több, mint fárasztó, így ez a lehetőség inkább akkor jöhet szóba, ha csak pár hétre kell a szabadban hagyni. A védőponyvának, takarónak lélegző anyagból kell lennie, ugyanakkor megfelelően kell feszülnie, mert a laza huzat alá a szél is könnyen bejut, ahogy vele együtt a porszemek is, amik karcolásokat okozhatnak.A mobil ponyvagarázsok már magasabb védelmet biztosítanak, hiszen nincs közvetlen csapadék, se napfény, ami a kasznival érintkezhet. Könnyen kezelhető, jól szellőzik, praktikus választás, ha ideiglenesen keresünk fedélt az autó fölé. Az anyag és a szerkezet élettartama nagyban függ a minőségüktől, viszonyításképp: egy 1-2 évig használható, strapabíróbb mobil ponyvagarázst körülbelül 300 000 forintért tudunk vásárolni.

Ha utcán, társasházhoz vagy lakáshoz tartozó, fedetlen parkolóban tárolunk autót, arra is érdemes odafigyelni, hogy pontos hol is hagyjuk ott. A talaj folyamatosan lélegzik, párát lehel, ami lecsapódik a karosszérián, így a kertes, füves, földes helyeken nem ajánlott huzamosabb ideig parkolni. Ha orral lefelé állunk a közterületen, a csapadék vagy lecsapódó pára és üregvíz bentrekedhet a kaszniban. Orral felfelé a nemkívánatos nedvességek könnyebben ki tudnak csorogni, de ennél is szerencsésebb, ha vízszintes helyzetű parkolóhelyet találunk.