Bezár

i love SUZUKI

Bezár
Biztonság

5 dolog, ami nélkül semmit sem ér a téli gumi

Lehet, hogy már automatikusan beírod a naptáradba a novembert, amikor télire kell cseréltetni a nyári gumikat az autódon, de ha nem fogadod meg ezeket az egyszerű tanácsokat, akkor a legdrágább téli abroncsok sem érnek majd sokat.

Legyen megfelelő a profilmélység!

Ha a téli felkészítést évekre letudtad azzal, hogy márkás téli gumit vettél az autódra, még nem tettél meg mindent. Attól függően, hogy mennyit mész egy évben, a vártnál hamarabb is elkophatnak az abroncsok, főleg akkor, ha tavasszal halogatod a cserét, és a melegebb időben koptatod a drága gumit. A téli abroncs kapaszkodóképességét az anyagán kívül a mintázata is meghatározza, ezért figyelj rá, hogy 4 milliméter alá ne koptasd a téli gumik profilmélységét.

Mindig ellenőrizd a nyomást!

Kényelmes, ha egy szervizben teszik fel a téli gumit az autódra, ahol centrírozzák a kereket, és a megfelelő guminyomást is beállítják, de ennek ellenére időnként neked is ellenőrizned kell! Ha kevés a nyomás az abroncsban, akkor a felülete nem fekszik fel rendesen az útra, ezért sokkal rosszabbul tapad majd kanyarban, ráadásul gyorsabban kopik, és többet is fogyaszt tőle az autód. Érdemes télen is legalább havonta betérni a benzinkútra, hogy ellenőrizd a gumik nyomását.Óvatosan válaszd meg a sebességed!

Télire nemcsak az autód, hanem saját magad is fel kell készítened, mielőtt útra kelsz. Korán sötétedik, köd is lehet, a látási viszonyokon túl pedig az utak tapadása sem olyan, mint nyáron. Egy kanyar, amit kánikulában gyorsan vettél be, nem biztos, hogy télen is kiadja, még akkor sem, ha jó téli gumi van az autódon. El kell fogadnod, hogy télen óvatosabban kell megválasztanod a sebességet, mert a gyengébben tapadó úton is meg kell majd állnod.

Tarts biztonságos követési távolságot!

Ez az egyik legfontosabb tanács, ami évszaktól függetlenül érvényes. Nyáron a követési távolság meg nem tartása okozza minden hétvégén a baleseteket az autópályán, és télen is vezető ok az ütközéseknél. Lehet, hogy gyorsabban mennél, mint az előtted haladó, de nem mászhatsz rá a lökhárítójára, mert ha bármilyen okból fékeznie kell, mert mondjuk egy gyalogos lépett elé, akkor esélyed sincs megállni, különösen a csúszósabb téli úton. És ilyenkor te leszel a hibás.

Mindig legyen meg a biztonságérzeted!

Ha eddig eljutottál, akkor az ötödik pontot is biztos magadénak érzed majd, hiszen télen is fontos, hogy elkerüld a baleseteket, ilyenkor a megváltozott környezeti viszonyoknak megfelelően kell vezetni. Ha nem látod be az utat, akkor ne menj bele előzésbe, a kanyarokban még téli gumival is számíts gyengébb tapadásra, és figyeld a többi közlekedőt, hogy elkerüld a bajt, hiszen mindenki haza szeretne érni. Mindennél többet ér egy jó vezetéstechnikai tréning is.