Bezár

i love SUZUKI

Bezár
Biztonság

A téli mumus, amibe még a rutinos sofőrök is beleszaladnak

Ahogy beköszönt a havas évszak, elég pár másodpercet tölteni a világhálón, máris egy tonna tipp zúdul ránk a biztonságos téli vezetésről. Kétségtelenül hasznos mind, még akkor is, ha nem sok újdonságot tartalmaznak – a legjobban mégis az bizonyítja a létjogosultságukat, hogy hiába ismétlődik egy téma újra és újra, vannak elkerülhető gikszerek, amik minden évben ugyanúgy megismétlődnek.

Az elmúlt évek leggyakoribb téli autóbalesete: az összecsúszás.

Egy friss amerikai kutatás azt próbálta meg kideríteni, milyen okai vannak a téli, koccanásos jellegű, városi baleseteknek. Az útviszonyok? Az autó váratlan meghibásodása? A megfelelő téli felszerelés hiánya? Az elemzés szerint a legjellemzőbb baleseti forrás maga a sofőr (57%-kal), jóval mögötte, második helyen a sofőr és az út kölcsönhatása áll – például az útminőségnek nem megfelelő sebesség választásával, vagy az előírt követési távolság lecsökkentésével. Ezek az eredmények egyértelműen rámutatnak egy másik fontos dologra is. Ami elsőre talán felesleges extrának tűnhet az autóban, az ilyenkor életet menthet: a balesetmentes közlekedést az autóba épített elektronikai biztonsági funkciók jelentősen segítik.A menestsabilizáló elektronika, vagyis ESP valamennyi újgenerációs Suzuki modellben az alapfelszereltség része. Ez az a biztonsági funkció, ami már 2012-ben is 6%-kal csökkentette a személyi sérüléssel járó, 18%-kal pedig a halálos autóbalesetek számát.

A legtöbb összecsúszásos baleset elkerülése banálisan egyszerű: télen csakis téli gumival autózzunk, igyekezzünk az előírtnál nagyobb követési távolsággal közlekedni, a megszokottnál lassabb tempóban. Minden út előtt győződjünk meg autónk hibátlan működéséről, végül, de nem utolsó sorban, ismerjük meg az autónk valamennyi biztonsági funkcióját és használjuk őket, hiszen nem véletlenül kerülnek a modellekbe.