Bezár

i love SUZUKI

Bezár
Biztonság

Pára nélkül nincs para

Ősszel és télen tudod meg igazán, mennyire megnehezítheti az autózást a változékony időjárás. Nem kell hozzá szakadó eső vagy hóvihar, elég egy kis ártalmatlannak tűnő pára is. Tudd meg, hogyan szabadulhatsz meg tőle!

Nyáron eszedbe sem jutna, de amint beköszönt az ősz, és itt a tél, eszedbe jut, hogy az autódban az ablakok bizony erősen tudnak párásodni. Ha menet közben egyre fehérebbek az üvegek, az nemcsak kényelmetlen, hanem veszélyes is, mert amikor alig látsz ki, akkor a körülötted lévő forgalmat is sokkal nehezebben észleled. Miután párásodott már az ablakod, be fogod látni, hogy a törölgetés ilyenkor semmit sem ér.

Nem árt tudni, hogy miért párásodnak az ablakok. Amikor esős vagy havas időben átázott ruhában, vizes esernyővel vagy latyakos csizmában szállsz be a kocsiba, akkor ezek a vízcseppek alakulnak át párává, amelyek a hőmérsékletkülönbség miatt hamarosan lecsapódnak az üvegfelületeken. Az autósboltokban kapható ablaktörlő szivacsokkal csak ideiglenesen szűnteted meg a gondot, mert a párás levegő az autóban marad.

Biztosan hallottad már a tippet, hogy az ablakot résnyire lehúzva csökken a párásodás. Igen ám, de a téli hidegben senki sem szeret lehúzott ablakkal autózni. Sokkal hatásosabb módszer a szélvédőre irányítani a szellőzést, és a maximumra tekerni a ventilátort. Az automata klímaberendezéssel szerelt autókon ezt egyetlen gombnyomásra is lehet indítani, és fontos, hogy a légkondicionáló is be legyen kapcsolva, mert az a rendszer fogja párátlanítani a levegőt.

A legjobb megoldás pedig az, ha elejét veszed a párásodó ablakoknak. A jelenséget az elégtelen szellőzés is okozhatja, ami a pollenszűrő eltömődése miatt fordulhat elő. Az utastéri levegőszűrő egy idő után tele lesz porral, a cseréje azonban egyszerű, a márkaszervizben rutinosan megcsinálják neked. Nagyobb gond lehet, ha beázik az autód, és amiatt párásodik, ezért nézz be a szőnyegek alá, és ha nedves, vagy rosszabb esetben áll benne a víz, akkor szintén kérd a szerviz segítségét.

Ha már ott jársz, ellenőrizd az ablaktörlőket, és legyen feltöltve az ablakmosó folyadékod, hogy tényleg mindig jól láss ki az autódból!