Bezár

i love SUZUKI

Bezár
Biztonság

Útmutató az őszi vezetéshez

Cikkünkben feltérképezzük, mire kell figyelni az autósoknak az utakon ősszel, sőt arra is adunk néhány hasznos tippet, hogy mik azok a dolgok, amiket mindenképpen pakoljunk be magunk mellé az autóba.

Minden évszaknak megvannak azok a sajátosságai, amikhez érdemes hozzá hangolni a vezetési szokásainkat is. Az idei ősz eddig nagyon laza volt, igazán enyhe időjárással volt dolgunk, novembertől viszont már fokozottan figyelnünk kell néhány alapvető és praktikus dologra.

Technikai felkészítés
Vannak olyan alapvető beállítások, amiket heti, vagy havi szinten is érdemes meglépni. Ilyen az ablaktörlők időszakos cseréje, a szélvédő tisztán tartása, a fényszórók működésének kontrollja, vagy a különböző folyadékok (ablaktörlő folyadék, fagyálló) ellenőrzése. Évszakváltáskor mindig gondoskodnunk kell a gumiabroncsok cseréjéről, illetve azok rugalmasságának, tapadásának, és általános állapotának felülvizsgálatáról.Az utakon
Ősszel, pláne novemberben, amikor egyre csak rövidülnek a nappalok, és teljesen megváltoznak a látási viszonyok, több vezetéstechnikai változásra is érdemes odafigyelni. Ilyenkor fontos, hogy nagyobb követési távolságot tartsunk, lassabban és körültekintőbben vezessünk, pláne az iskolák, gyalogosátkelők, és buszmegállók közelében. Az indulás előtt ellenőrizzük a köd-, fék- és indexlámpát, és tartsuk tisztán a szélvédőt. Szintén nagyon fontos, hogy mindig legyen elég szélvédőmosó folyadék, és legyenek jó állapotban az ablaktörlő lapátok is. A sokszor csúszós utakon elengedhetetlen a nagyobb követési távolság betartása, ilyenkor nagyobb féktávolsággal kell számolnunk. Az ősz további sajátossága a köd, illetve a lehullott falevél, ami ha az úttestre kerül, fokozott csúszásveszéllyel jár. Ezek miatt érdemes kicsit lassabban és körültekintőbben vezetni. Emellett ügyeljünk a vadveszélyre is, a nagyfokú óvatosság különösen hajnalban és alkonyatkor indokolt.Praktikus dolgok a kocsiban
Napszemüveg! Hiába van már kint hideg, csípős idő, a nap szerencsére ilyenkor is szeret kisütni. Az első és legfontosabb dolog, ami mindig legyen nálunk a kocsiban, az a napszemüveg, mert a napellenző nem mindig nyújt elégséges megoldást. A kisebb külső beállításoknak jobb, ha nem szabad kézzel állunk neki a hidegben, ezért érdemes bepakolni egy pár kesztyűt is az autóba. +1: túrabakancs és fényképezőgép: sosem lehet tudni, hogy mikor futunk bele egy olyan helyszínbe, ami annyira csábítóan néz ki őszi verziójában, hogy nem tudunk neki ellenállni. Ilyenkor elővehetjük a túrabakancsot és egy rögtönzött túrával izgalmasabbá tehetjük a napunkat, amit fényképezőgépünkkel természetesen dokumentálhatunk is.