Bezár

i love SUZUKI

Bezár
Biztonság

Időjárási frontok: erre érdemes figyelned vezetés közben!

A legtöbben érzékenyek vagyunk az időjárási folyamatokra. Ezek a hatások akarva akaratlanul vezetés közben is hatással vannak ránk. Íme néhány tipp, mire érdemes figyelni a következő hetekben, ugyanis felmérések szerint az időjárási frontok leggyakrabban ősszel, azon belül novemberben fordulnak elő.

Nézzük, hogy mit is nevezünk egyáltalán frontnak? A front nem más, mint egy légköri képződmény. A légkör állapotát meghatározó paraméterek rövid idő alatt, egyszerre és nagymértékben változnak. Különlegesség, hogy szervezetünk sokszor korábban érzékeli, hogy hideg- vagy melegfront érkezik, mint a műszerek jeleznék!

Hidegfront
A következő hetekben a hidegfrontok érkezése és hatásai lehetnek a legvalószínűbbek. Ilyenkor a gyakoribb tünetek, inkább a közérzetünkben jelentkezhetnek. Hidegfront esetén, sokan hajlamosak idegességre, ingerlékenységre. Ezzel párhuzamosan fokozódhat az álmosságérzet és a fáradékonyság. E két hatás kombinációjaként megszaporodhatnak a figyelmetlenségből, késedelmes reakciókból, rossz helyzetfelismerésből adódó közúti balesetek. Érdemes fokozott figyelemmel vezetni és türelmesebbnek lenni a közlekedésben résztvevő társainkkal szemben.

A Suzuki elektronikus biztonsági rendszerei is segítségedre lehetnek. A visszapillantó tükör mögött beszerelt radar érzékeli és önállóan tartja is a távolságot az előtte haladó járműtől, szükség esetén figyelmeztet, vagy automatikusan fékez is. Még összetettebb a kamerával és lézerrel működő kombinált érzékelős rendszer, amely a gyalogosokat is képes felismerni.Melegfront
A klímaváltozás hatására egyre gyakoribbak az évszaktól szokatlan, hirtelen ránk törő, erős melegfrontok is. A melegfrontok már néhány órával a front érkezése előtt jelentkeznek. Ilyenkor nő a hőmérséklet, emelkedik a páratartalom, ezzel párhuzamosan csökken a légnyomás. Ennek következtében megugorhat a pulzusszám, ami migrénes panaszokhoz vezethet. A hidegfront hatására bekövetkező ingerlékenységgel szemben pedig, inkább levertnek, depressziósnak érezhetjük magunkat. A megnövekedett pulzusszám és vérnyomás vezetés közben különösen veszélyes lehet! Ilyenkor gyakoribbak az autójuk felett uralmukat vesztett sofőrök balesetei. A Suzukikban a kerekek fordulatát, valamint az autó perdületét és a kormánykerék állását is seregnyi szenzor segíti. A blokkolásgátló, kipörgésgátló és menetstabilizáló rendszerek támogatnak, hogy kényelmesen és épségben megérkezz úticélhoz.

Hogyan védekezzünk a frontok hatásaitól?
Érdemes egészségesen táplálkozni. Fogyasszunk vitaminokban (C-, B-vitaminok), ásványi anyagokban (Zn, Mg) gazdag ételeket. A legtöbb zöldségben és szezonális gyümölcsben ezek mind megtalálhatóak. Ne becsüljük alá a folyadékbevitel fontosságát, napi 2-3 liter javasolt, ilyenkor is. Szakértők szerint érdemes formában tarthani a keringési rendszerünket is, hogy ellenállóbbá válhatunk a frontokkal szemben.