Bezár

i love SUZUKI

Bezár
Biztonság

Vezetéstechnikai kisokos csúszós utakra

Alulkormányzottság, túlkormányzottság, aquaplaning, hát ezek meg mit jelentenek? És a hárombetűs rövidítések a Suzuki extrái között? Minden elmondunk neked, hogy tudd, mikor merre kell tekerni a kormányt, ha baj van.

A jogosítvány megszerezése még korántsem jelenti azt, hogy mindent tudsz a vezetésről, érdemes mindenkinek legalább egyszer elmennie egy vezetéstechnikai képzésre, ahol azt is megtanítják neked, amiről a vizsgabiztos nem kérdezett. Ha megcsúszik az autó, akkor nem árt tisztában lenni azzal, mit jelentenek a fenti fogalmak, hogy könnyedén egyenesbe hozd az autód.Ha nem tökéletes a tapadás, akkor az autó nem mindig arra megy, amerre szeretnéd, ilyenkor beszélhetünk alulkormányzottságról és túlkormányzottságról is. Az alulkormányzottság azt jelenti, amikor az autó orra kifelé indul meg a kanyarban, vagyis ha túl nagy tempóval érkezel, és nem akar befordulni a kocsi. Nem mindig a satufék a megoldás, a fék finomabb adagolásával és határozott kormánymozdulattal állítsd egyenesbe az autót, amiben az ESP is segíteni fog.A túlkormányzottság ennek az ellenkezőjét jelenti, amikor kanyarban az autó hátulja csúszik meg, és indul el az ív külseje felé, elsőkerék-hajtású autóval hirtelen gázelvételnél is előfordulhat. A rutinosabbak még élvezik is, hiszen ez a farolás alapja, de ha nincs a kisujjadban, hogyan kell csinálni, akkor inkább mindig egyenletes tempóban vedd a kanyarokat. Ha farolni kezd, ellenkező irányba kormányzással hozhatod egyenesbe az autót, de az ESP ezt a szituációt is kézben tudja tartani.

Az aquaplaning annak a neve, amikor az autó egy nagyobb tócsán vagy vízátfolyáson felfut a víz felületére, és ilyenkor csökken vagy megszűnik a tapadás. Fontos, hogy ne ijedj meg tőle, tartsd egyenesben a kormányt, amíg újra fogódzót találnak az abroncsok. Ezeket a helyzeteket elkerülheted, ha megfelelő profilmélységű, jól beállított nyomású abroncsokat használsz, a téli gumik például még jobb vízelvezetési képességgel is rendelkeznek, mert ilyenkor gyakrabban vizes az út.

A Suzukidban sok biztonsági rendszer is dolgozik azért, hogy mindig az úton tartsd az autót. Biztosan tudod, hogy az ABS a blokkolásgátlót jelenti, ez nagy fékezésnél nem engedi leblokkolni a kerekeket, így közben is kormányozható marad az autó. Az ASR a kipörgésgátló rövidítése, így csúszós úton nem fognak kipörögni a kerekek induláskor, az ESP pedig arra is képes, hogy egyenként fékezze a kerekeket, ezért alul- vagy túlkormányzottság esetén hatásosan hozza egyenesbe az autót.