Bezár

i love SUZUKI

Bezár
Életmód

Úton a jó ügyekért

Budapesten és vidéken számtalan ember húzza meg magát egész évben az utcán, sokan a téli hónapokban is a szabad ég alatt próbálják átvészelni a fagyos éjszakákat, legtöbbször étlen-szomjan. A rászorulók támogatásában idén a Suzuki Magyarország Zrt. is részt vesz, decemberben rendhagyó módon segít két adománygyűjtő projektnek.

Az év végén a Suzuki Magyarország Zrt. új kezdeményezést indított Adományfutár néven: decemberben két Suzuki Vitara szállít ételt, pokrócokat és meleg italt oda, ahol ilyenkor a legnagyobb szükség van rá. A projektben két szervezet, a Budapest Bike Matffia és a Menedékház Alapítvány munkáját segítik, két héten keresztül egy-egy Vitarával, és hozzá 100-100 ezer forint értékű üzemanyag-utalvánnyal. Számukra ez különösen hasznos hozzájárulás, hiszen önkéntes segítséget és anyagi támogatást ugyan gyakran kapnak, az adományok célba juttatása egyáltalán nem egyszerű feladat. Mindkét alapítvány olyan helyszínekre – hajléktalan szállókra, átmeneti családi otthonokba, nappali szociális központokba, éjjeli menedékhelyekre – is rendszeresen szállít csomagokat, amelyek nehezen megközelíthetőek, főleg a téli időben. A Budapest Bike Maffia több résztvevőt is bevon az akciójába: a Plusz egy szendvics – diákok a rászorulókért programjukkal iskolákba látogatnak el, ahol a tanulók, tanárok és a szülői közösség szendvicsekkel, gyümölccsel és édességgel segítik a jó ügyet.Az iskolákban érzékenyítő, interaktív előadásokat is szerveznek az előítéletekről, sőt cégeknek is tartanak beszédeket és csapatépítő programokat. Közösségük már hat éve létezik, egyesületként pedig két és fél éve működnek. Megmozdulásaikban a legkülönbözőbb korosztályokból vesznek részt önkéntesek, egészen fiatal és 50 pluszos tagjaik is vannak. A Menedékház Alapítvány leginkább hajléktalan emberek és családok reintegrációjával, illetve intézményi elhelyezésével foglalkozik. Ezen felül egyedülálló ötleteik is vannak, például a 2012 óta működő Mozaik Adománybolt, melynek célja, hogy az üzlet bevételéből hajléktalan embereket foglalkoztassanak eladóként. A boltban bárki leadhatja a számára feleslegessé vált, de még használható tárgyait, így a vásárlók alacsony áron szerezhetnek be alapvető használati cikkeket. A Suzuki projektjében elsősorban ők is tartós élelmiszerrel és takarókkal készülnek, hiszen ezzel segítenek a legtöbbet: Havasi Zoltán, a BBM alapítója elmondta, hogy évről évre növekszik az itthoni hajléktalanok száma, köztük egyre több a fiatal.

A Suzuki Adományfutár keretein belül, a BBM 820 km megtett út után, 2m3 tartós fogyasztási cikket (vitaminok, krémek, tisztálkodási szerek, teák), 10 zsák ruhát, 20 takarót, kb 4200 szendvicset és – közös főzéssel – 200 adag meleg ételt gyűjtött össze 2500 rászorulónak. A Menedékház Alapítványnak felajánlott Vitara pedig közel 1100 km alatt, csaknem 100 zsák ruhát, 40 rekesz péksüteményt, és kb 16m3 egyéb adományt juttatott el, több mint 370 nélkülözőhöz.