Bezár

i love SUZUKI

Bezár
Életmód

Mit üzen a Way of Life?

A Suzuki történetében nem ritkák a különleges vagy szokatlan érdekességek, ezek közül azonban nem mindegyik válik közismertté. Ilyen a “Way of Life” rejtélye is.

A Suzuki szlogenje már hosszú évek óta a “Way of Life”, amit szinte minden országban angolul használ a márka, hogy az üzenet valódi jelentését véletlenül se csorbítsa a fordítás. Az egyszerűnek tűnő szavak értelmezése viszont mégsem ment mindig simán: hogy mit is jelent pontosan a “Way of Life”, arról rengeteg teória született már a kétezres évek eleje óta. 2005-ben a Telegraph egyik elismert újságírója hosszú cikkben fejtegette a kérdést, de nem került közelebb az igazsághoz. Végül Hirotaka Ono, a Suzuki marketing igazgatója frappánsan tömör levélben adta meg a választ: “Azt jelenti, egyszerűek vagyunk”. Az újságíró ezután újabb cikket írt, amelyben már nem csak a szlogent, hanem Ono válaszát is górcső alá vette, de annyira sok energiát szentelt az elemzésre, hogy a valódi tartalom elkerülte a figyelmét. A Telegraph olvasói azonban nagyon is értették a szavakat, hiszen rejtvény helyett pontosan úgy értelmezték, ahogy azok le lettek írva.

Hogy az író pontot tegyen a lassan vitává alakuló fejtegetés végére, nem sokkal később interjút készített Hirotaka Onoval. Az igazgató a márka kitűzött céljai mellett arról is mesélt, milyen kihívásokat kell megugrani, ha a hagyományokon alapuló szellemiséget az újító ötletekkel szeretnék egyesíteni. A kitartás meghozta a gyümölcsét és új lehetőségeket nyitott meg a Suzuki előtt, néhány dologban viszont semmi esetre sem szeretnének változtatni - a szlogen is ezek közé tartozik. Az indoklás egyértelmű választ adott az újságíró eredeti kérdésére, de ennél sokkal többet is elárult a márkáról. Az egyszerűségre való törekedés a japán kultúra és mentalitás alapköve. Arra tanít, hogy ne komplikáljuk túl az életet, ne gondoljunk többet magunkról annál, amik vagyunk, szabaduljunk meg minden felvett sallangtól, szokástól, póztól. Az igazán különleges dolgok sosem törekednek a különlegességre, egyszerűségükben nagyszerűk.