Bezár

i love SUZUKI

Bezár
Életmód

Autómosás kézzel: ezt tedd és ezt hanyagold a Suzukid érdekében!

A nyári hőségben egy kicsivel könnyebben veszi rá magát az ember, hogy kézbe vegye a dolgokat, és saját maga csutakolja le a Suzukit. A kézi autómosás - főleg, ha otthon végezzük - egyáltalán nem kis feladat, pláne, ha nem csak egy kiadós testmozgásra vágyunk, de elégedettek is szeretnénk lenni az eredménnyel.

Autósampon: pénzkidobás vagy alap?

“Hagyjuk már, amikor még nem voltak ilyen flancos kencék, akkor is megmosták valahogy az autót, teljesen jó a mosogatószer/szappan/tusfürdő is!”- mondhatnánk, de nem tesszük, és ennek több oka is van. A legfontosabb, hogy az autó fényezése sérülékeny, ha tetszik, ha nem, és sokszor úgy is kárt teszünk benne, hogy közben észre sem vesszük. Azok a tisztítószerek, amik az emberi bőrt gyengéden ápolják, az autónknak könnyedén árthatnak. Az egyik legrosszabb, amit tehetünk, a konyhai mosogatószer használata, a bennük lévő vegyszerek szinte biztosan veszélyeztetik a felső lakkréteget. Ráadásul, ha egy hagyományos tusfürdő vagy szappan nem hozza le elég hamar a szennyeződést, az emberből villámgyorsan előtör a józan paraszti ész: elkezdi még erőteljesebben sikálni, kefélni a felületet, és még csak nem is kell óvatlan mozdulat ahhoz, hogy a mosás végén egy gyönyörűen tiszta, karcolásokkal tarkított autóval végezzük. Kizárólag a pH semleges autósampon tartalmaz olyan anyagokat, amik kifejezetten az autó fényezésének ápolását és védelmét szolgálja. Ezen nem érdemes, és valójában nem is lehet spórolni. Az Ecstar Autósampon segítségével környezetbarát módon, hosszas súrolás nélkül varázsolhatod ragyogóan tisztává az autódat, és ha mindez még nem lenne elég: csepp- és foltmentesen szárad!Nem mindegy a sorrend

Alapszabály, hogy a szakszerű autómosásban fentről lefelé haladunk, hogy a kosz lefelé csorogjon, ne piszkoljon össze olyan részeket, amiket már nagy gonddal megtisztítottunk. Tehát minden esetben kezdjük a tetővel, szélvédőkkel, kasznival, majd a kerekeket, felniket, küszöböket, és az autóbelsőt hagyjuk a végére. Lássuk a lépéseket, a megfelelő sorrendben!

Előmosás, azaz érintésmentes mosás. A célja, hogy a víz a lehető legtöbb koszt mossa le az autóról. Minden autómosóban nagynyomású vízsugár segíti ezt a folyamatot, otthon pedig a kerti slaggal érhetünk el hasonló eredményt. Fontos, hogy az erős vízsugár minimum 30 cm távolságból érje az autót, inkább távolabb álljunk.

Samponozás. A nedves felületet alaposan dolgozzuk meg (hígított) autósamponnal, majd hagyjuk is hatni pár percig. Az előmosáshoz hasonlóan, széles és erős vízsugárral oszlassuk el a sampont.

Érintéses mosás. Csakis mikroszálas ronggyal, törlőkendővel, fentről lefelé haladva. Próbáljuk meg kerülni a körkörös mozdulatokat, mert ezek sokkal nehezebben javítható karcokat is eredményezhetnek, inkább egyenesen töröljük át az autót. Azzal is elkerülhetjük a porszemek és szennyeződések szétkenéséből fakadó karcokat, ha gyakran öblítjük a rongyot, ha pedig véletlenül leesne, még öblítés után se használjuk, inkább készüljünk tartalék ronggyal. Az érintéses mosást ugyanúgy, nagynyomású vízsugárral öblítsük le, akár többször is. Ezután már csak a legmakacsabb szennyeződések vannak hátra: jöhetnek a kerekek, a sárvédők és a felnik.

Szárítás. A makulátlanul tiszta autón szilikonos vízlehúzót is használhatunk, de ha nem vagyunk biztosak a tökéletes tisztaságban, a legjobb, ha hosszú szálú, nagyobb, mikroszálas törlőkendőért nyúlunk, ami képes felszívni a vízcseppeket. A körkörös mozdulatok ugyanúgy felejtősek, mint a mosásnál, ahogy az erőteljes dörzsölés is.Waxolás. Ha már ilyen keményen megdolgoztunk az autónk tisztaságáért, a waxolásra is érdemes egy kis időt szakítani. Védi a fényezést, és még gyönyörűen csillogó felületet is ad. A használathoz kövessük a dobozon leírt javaslatokat, elemről-elemre haladjunk, a műanyag alkatrészeket viszont mindenképp hagyjuk ki - amellett, hogy csúnyán kifehérednek, a drága waxot is pazaroljuk.

AMIRE SZÜKSÉG LESZ:

 • Magasnyomású mosó vagy kerti slag
 • pH semleges autósampon
 • 2 db vödör: nagyobb méretű, amiben többször is könnyen kiöblíthető a törlőkendő
 • Autómosó kefe: a kerekek, sárhányók, küszöbök számára.
 • 2 db mikroszálas törlőkendő, de inkább több legyen, mint kevesebb.
 • Tisztítószer a felnikhez: speciális, kifejezetten erre a célra fejlesztett tisztítót válassz!
 • Tisztítószer a műanyagokhoz: ápoló és portaszító hatású verziók előnyben!
 • Tisztítószer az üvegekhez: az Ecstar Bogároldó és Szélvédőmosó extra erős felülettisztító hatással könnyíti meg a dolgod.
 • Tisztítószer a kárpithoz: ha természetes összetételű, de hatékony tisztítószert keresel, az Ecstar lesz a tökéletes a szőnyegekhez és kárpithoz is.
 • Fényezéshez szükséges kellékek: wax, törlőkendő.
 • Kézi mosás otthon vagy mosóban?


Az autómosókban minden szükséges kellék, tisztítószer adott, és ami legalább olyan fontos: az erre kialakított helyszín. Igaz, otthon, az udvaron vagy kertben is megoldható a mosás, de az első alkalomhoz egy rakás eszközt kell beszerezni, és az sem biztos, hogy a környezeti feltételek megfelelőek (nincs árnyékos hely vagy lebetonozott terület). Összességében persze a házi autómosás sokkal költséghatékonyabb lehet, és a gyakorlattal egyre gyorsabban és precízebben is fog menni. Tavasszal, nyáron (de sosem a tűző napon), ősszel, amíg az időjárás lehetővé teszi az otthoni mosást és az autó száradását, nem feltétlenül éri meg mosóba vinni, de ez természetesen függ a szennyeződés mértékétől is. Télen viszont sokkal praktikusabb egy kifejezetten erre a célra kialakított helyen végezni a tisztítást, különösen a szárítás miatt.