Bezár

i love SUZUKI

Bezár
Tech

3 újévi fogadalom, amivel jót teszel az autódnak

Ha újévkor fogadalmat teszel, akkor ne csak arra gondolj, hogy jövőre egészségesebben fogsz enni, vagy rendszeresen eljársz sportolni, hanem arra is, hogy az autóddal is gondosabban törődsz majd. Mondunk néhány olyan tanácsot, amit érdemes megfogadni.

Nem kínzom a kuplungot.
Most nem csak arra gondolunk, amikor a rutintalan sofőrök hosszan csúsztatott kuplunggal és nagy gázzal nyúzzák az autójukat úgy, hogy azt rossz nézni, hanem arra a néhány rossz szokásra is, ami talán nálad is rögzült már. Például a piros lámpánál állva ne tartsd kinyomva a kuplungot, és ne is pihentesd a pedálon a lábad, mert ezzel is rövidíted az életét a szerkezetnek. Ha pedig éppen nem váltasz, akkor a kezed se tartsd feleslegesen a váltókaron.Megkímélem a kormányművet.
Még egy rossz szokás, amire kevesen figyelnek, pedig hosszú távon árthatnak vele az autónak. Ha vezettél már szervokormány nélküli autót – például a legelső esztergomi Swiftek voltak ilyenek –, akkor tudod, hogy milyen nagy erőt igényel a kerekek mozgatása, amikor áll az autó. Hiába tűnik pillekönnyűnek tehát a szervós autó kormányát álló helyben tekerni, például parkoláskor, mégse tedd túl gyakran, mert feleslegesen erőlteted a rásegítést. Inkább gurulj előre vagy hátra egy kicsit és közben kormányozz. Még egy tanács: ne tekerd ki koppanásig a kormányt, mert az sem tesz túl jót a szerkezetnek.

Megnézem a guminyomást.
Nem lehet elégszer mondani, de olyan művelet ez, amit a legtöbb autós figyelmen kívül hagy, pedig a biztonságra, a fogyasztásra és az abroncsok élettartamára is nagy hatással van. Ne csak a téli-nyári kerékcserekor nézesd meg a gumik nyomását a szervizben, hanem te magad is ellenőrizd havonta a benzinkúton. Ha lapos abroncsokon autózol, akkor nem tapad elég jól az autód, érezhetően többet fogyaszt tőle, és a gumik is gyorsabban elhasználódnak.

Ugye, hogy érdemes néha az autóddal kapcsolatban is újévi fogadalmat tenned?