Bezár

i love SUZUKI

Bezár
Tech

Szenzorok hada vigyáz az épségedre

Régen az autókban még csak két érzékelőre hagyatkozhattál, ha a vezetés biztonságáról volt szó, a szemedre és a füledre. Ma a modern típusokban, így a Suzukikban is már seregnyi szenzor segít abban, hogy kényelmesen és épségben megérkezz, ezeket mutatjuk be.

Az autóvezetés összetett feladat, mindenekelőtt szükség van rá, hogy mindig figyelj, lásd és halld, hogy mi történik körülötted. De manapság, a felgyorsult világban az autód érzékszervei is segítenek abban, hogy minél kényelmesebben, és ami lényegesebb, épségben elérd az úti célodat. A Suzukikban rengetegféle szenzor dolgozik nagy összhangban azon, hogy neked már csak az utazás élményével kelljen törődnöd.

Az egyik legösszetettebb rendszer mára kötelezővé vált, hiszen a kerekek fordulatát, valamint az autó perdületét és a kormánykerék állását is érzékelő szenzorok összessége működteti azt a blokkolásgátló, kipörgésgátló és menetstabilizáló rendszert, ami a kerekek kipörgésének megakadályozásával és egyenkénti fékezésével segítségedre van csúszós úton, nehogy elveszítsd az uralmad az autó felett. Ma már a gumiabroncsok megfelelő nyomását is ellenőrzi az autó.Az elektronikus biztonsági rendszerek azonban hatalmas fejlődésen mentek keresztül az utóbbi években, és ezek a legmodernebb eszközök a Suzukikban is elérhetők. Az autó orrára szerelt radar érzékeli és önállóan tartja is a távolságot az előtte haladó járműtől, és szükség esetén figyelmeztet, vagy automatikusan fékez is. Még összetettebb a kamerával és lézerrel működő kétérzékelős rendszer, amely a gyalogosokat is képes felismerni.

Az előrefelé néző kamera másban is a segítségedre lehet, hiszen látja a felfestett sávokat, és figyelmeztet, ha elhagyod, vagy a fáradtság miatt akár csak kóvályogsz a vonalak között. A hátrafelé néző tolatókamera képe pedig a parkolásban jelent nagy segítséget, akárcsak a karosszériában elrejtett ultrahangos szenzorok, amiket sokan tolatóradarnak neveznek, pedig hivatalosan nem tartozik a radarok közé.

A szenzorok közé soroljuk a fényérzékelőt is, amely alagútba érve, vagy sötétedéskor automatikusan felkapcsolja a tompított fényt, de arra is képes, hogy éjszaka az országúton észrevegye a szembejövő vagy utolért autó fényét, és automatikusan tompítottra váltson a távolsági reflektorról. Az ablaktörlőnél az esőérzékelő, az automata klímában pedig a hőmérséklet-érzékelő is azért dolgozik, hogy minél kellemesebb legyen az utad a Suzukival.