Bezár

i love SUZUKI

Bezár
Tech

Duplán figyel az útra az új Suzuki

A balesetek egyik legfőbb oka a figyelem hiánya, és ezen segítenek a modern vezetéstámogató rendszerek, amelyek akár helyettünk is képesek észrevenni és elkerülni a vészhelyzeteket. A Suzuki kétérzékelős fékasszisztense éppen ilyen.

Hányszor történt már akár veled is olyan, hogy egy pillanatra elkalandozott a tekinteted vezetés közben, és későn vetted észre, hogy hirtelen fékezned kell? Egyre több minden vonhatja el a figyelmünket a közlekedésről, miközben a forgalom még sűrűbb és tempósabb lett, ami azzal jár együtt, hogy megnőtt a ráfutásos balesetek kockázata. Ezek ellen találta ki a kétérzékelős fékasszisztensét a Suzuki.

A rendszer neve Dual Sensor Brake Support, egy egylencsés kamerából és egy lézerszenzorból áll, amelyeket a szélvédő tetején helyeztek el. A szemmel nem látható lézersugarak és a kamera által rögzített kép adatainak összevetéséből a rendszer képes érzékelni azt, ami előtted zajlik, és nemcsak a többi járművet ismeri fel, de még az útra lépő gyalogosokat is. Sokszor még gyorsabban is, mint ahogyan te észrevennéd.

Ha úgy érzi, hogy baj van, akkor először figyelmeztet, a műszerfal fényeivel és hangjelzéssel, hogy időben lefékezz. Ha nagy a veszélye az ütközésnek, amikor fékezel, akkor a fékrásegítő bekapcsolásával növeli a fékerőt, de akár automatikus vészfékezésre is képes, hogy elkerülje az ütközést, vagy legalább csökkentse a mértékét. Elég egy ilyen eset is, hogy meggyőzzön arról: hasznos, ha a két szemed mellett még a Suzuki kétérzékelős rendszere is figyeli veled az utat.