Bezár

i love SUZUKI

Bezár
Tech

Okos fedélzeti számítógép a Suzukitól

A fedélzeti számítógépek már szinte minden autóban benne vannak, és a Suzukiban sokkal okosabbak, mint gondolnád. A színes multifunkciós kijelzőről a fogyasztáson kívül további érdekes dolgokat tudhatsz meg.

A nyolcvanas években még nagy szám volt a digitális fedélzeti számítógép, ami a drágább autókban folyadékkristályos kijelzőn tájékoztatott a megtett távról és a fogyasztásról, aztán a kis eszköz lassan minden típusba beköltözött, és az életünk megszokott részévé vált. De ne gondold azt, hogy ezen a téren megállt volna a fejlődés, a Suzuki legújabb fedélzeti számítógépe ugyanis messze többet tud, mint gondolnád.Az új Swiftben mutatkozott be, és a megújult Vitara is megkapta azt a fedélzeti számítógépet, ami a megszokott monokróm pontmátrix kijelző helyett 4,2 colos színes képernyőt kapott. A megtett távot, a hatótávot és az átlagfogyasztást persze ez is elmondja neked, de még hogy: az utóbbiról grafikont rajzol, külön jegyzi a start-stoppal megspórolt üzemanyag mennyiségét, a pillanatnyi fogyasztásod pedig egy skálán követheted figyelemmel, hogy még takarékosabban autózhass.

A gazdaságos mellett a dinamikus vezetést is segíti a Suzukik új multifunkciós kijelzője: egy másik képernyőre lapozva a gázpedál és a fékpedál használatát láthatod egy grafikonon, és még érdekesebb az a színes pókhálóábra, ahol a nehézségi gyorsulást mutatja meg neked az autó. Szinte csak sportautókban látni olyan számlapokat, amelyek az éppen kihasznált teljesítményt és a nyomatékot mutatják, a Suzukikban ez is segít neked még többet kihozni a Boosterjet motorokból.

Az új fedélzeti számítógép számtalan képernyője között megtalálod a hagyományos számlapos időmérő órát, és ha szeretnéd, kikapcsolva pihenni is küldheted az okos segédet. Az autó néhány beállítását is innen végezheted el, és külön figyelmesség, hogy a Suzuki minden út végén egy kis összegzést közöl veled az utazás főbb adatairól.