Bezár

i love SUZUKI

Bezár
Utazás

Nem csak az autód lehet hazai! Hova vigyen a Suzukid, ha itthon síelnél?

Bár Magyarország domborzati viszonyai nem éppen a síelés szerelmeseinek kedveznek, ez még nem azt jelenti, hogy itthon lehetetlen egy pár jó csúszás.

A Suzuki otthonától nem messze, rögtön Visegrádon is található egy pálya. A sípálya hazánk egyik legszebb fekvésű síterepe. A lejtőről gyönyörű kilátás nyílik a Fellegvárra és a Dunára. Suzukisok! Pattintsátok fel autótokra a multitetőcsomagtartót és irány a Dunakanyar! Ha a síelés kimarad, még mindig jókat tudtok sétálni a környéken vagy megmártózni a termálfürdőben.Aki aktívabb sportolásra szeretné használni a lécét, szintén talál megfelelő helyszínt Magyarországon. A soproni Vasfüggöny Sífutópálya a Soproni hegységben található. A nevét onnan kapta, hogy a legmagasabban fekvő 3 pálya kb. 1,5 km hosszban, a valamikori műszaki zár vonalán került kialakításra.

Az ország leghosszabb síterepe Eplényben található. Hossza eléri a 7.9 kilométert! Az eplényi pályarendszer a rendszeres fejlesztéseknek köszönhetően, magyarországi összehasonlításban kiemelkedő felszereltséggel rendelkezik. A modern és hatékony hógyártó kapacitásának köszönhetően akkor is hosszúak a síszezonok, amikor kevesebb csapadék érkezik havazás formájában. A teljesen kezdő pályáktól, a haladóknak is megfelelő lesikló területeken keresztül, még az egészen meredek lejtőkig is kínál lehetőséget a pályarendszer.Természetesen a sorból hazánk legmagasabb hegysége, a Mátra sem marad ki. Itt két pályára is elgurulhattok. A Mátraszentistván Síparkra és természetesen a Kékestetőre! Előbbi a maga 4.3 kilométeres hosszúságával Eplény után a leghosszabb Magyarországon. A Mátraszentistváni Sípark a Felső-Mátrában található, az ország legmagasabban fekvő festői hegyi falvainak ölelésében. Galyatetőtől 6, Budapesttől pedig alig 100 km-re! Kékestető Magyarország legmagasabb pontja: a csúcs 1014 méter. A lesiklópálya innen indul, amely 1,8 km hosszú, és a Mátraháza fölött fekvő Veronika-rétnél ér véget. A pálya felső szakaszán, hazai viszonylatban szintén hosszúnak számító, 700 méteres tányéros felvonó, valamint két tanulólift üzemel. A lesiklópálya mindvégig enyhe lejtésű, azaz kezdő síelők és olyan családok számára is kiválóan alkalmas, ahol kisgyerekek vannak.

A legnagyobb szintkülönbségű sífelvonóig az ország területén a Börzsönyig kell utaznunk. A Nagy-Hideg-Hegy sífelvonója 220 méter szintkülönbséget tesz meg. Emellett változatos vezetésű sípályák várják a sísport kedvelőit. A hegy északi oldalán egy fekete (1,3 km) és egy piros (1,6 km) pálya áll a magabiztosabb, illetve technikailag felkészültebb sízők rendelkezésére. A menedékház előtti napos, déli oldalon pedig enyhébb lejtők találhatóak.

További hazai sízési lehetőségeket találhatunk még a mindig gyönyörű Szilvásváradon (0.3 Km), az inkább borairól ismert Tokajon, Tokaj - Kopasz-hegy (0.6 Km). Pécs környékén sem feltétlenül csak bányász csilléket találhatunk, hisz itt van a Pécsi Sípálya (1.1 Km). De meglátogathatjuk még Sátoraljaújhelyet is, ahol két kilométeres terepen próbálhatjuk ki magunkat. A felsorolás a Bükki Nemzeti Parkban fekvő több mint három kilométeres bánkúti sízési lehetőséggel és hazánk legrégebbi, 1923-ban létrehozott terepével, Dobogókővel lesz teljes. Itt a sípályák hossza csaknem három kilométer.

Így aki szeretne egy kicsit a hazai tájban suhanni autójával, az otthonához közel és a helyismeret kényelmével, összesen tizenkét síterepből válogathat. Szerencsére a Suzukival egyre kényelmesebb a téli autózás, hisz a hazai gyártású Vitarát és SX4 S-Cross-t, már AllGrip funkcióval is ellátták. Így “SNOW” módba kapcsolva a jó teljesítmény mellett, a biztonság is fokozottan garantált.