Télen nemcsak a hó, hanem a jég is próbára teheti a mindennapjaidat az autóddal. Ha reggel jégbe fagyva találod a Suzukid, akkor se ess pánikba, a helyzet megoldására adunk néhány tanácsot.

" />
Bezár

i love SUZUKI

Bezár
Utazás

Így szabadítsd ki a jégbe fagyott autód

Télen nemcsak a hó, hanem a jég is próbára teheti a mindennapjaidat az autóddal. Ha reggel jégbe fagyva találod a Suzukid, akkor se ess pánikba, a helyzet megoldására adunk néhány tanácsot.

Ha éjszaka esett a hó, és reggelre belepte az autód, akkor mindig kezdd azzal, hogy alaposan letakarítod. Nem elég a vezetőoldali ajtót és a szélvédőt kiszabadítani, söpörd le alaposan mindenhonnan, hogy rendesen kiláss. Igen, még a tetőről is, hiszen menet közben a többi autósra fújhatja a szél, és te sem szeretnél ilyen meglepetést kapni másoktól az úton. Még rosszabb, ha az olvadó hótömeg fékezéskor egy darabban a szélvédődre zúdul.

Nemcsak a hó jelenthet plusz feladatot télen, hanem a jég is. A befagyott szélvédő gyakori eset, ezt indulás előtt letisztíthatod egy jó jégkaparóval. Sokfélét kapni fillérekért, ezért olyat válassz, amin gumírozott él is van, ha nem túl kemény a jég az üvegen, akkor ezzel kíméletesebben takaríthatod le az ablakot. Megint csak azt tanácsolhatjuk, hogy ne siesd el a dolgot, ne maradjon holtteret okozó folt. Ha odafagytak az ablaktörlők, ne tépd fel őket, inkább várd meg, amíg kicsit olvadni kezd a kocsi.Persze az is előfordulhat, hogy az egész autót jégbe fagyva találod, ilyenkor még óvatosabban kezdj hozzá a kiszabadításához. Ha még nem központi záras az autód, hanem kulccsal nyílik, akkor legyen kéznél zárolajozó, lehetőleg ne a kesztyűtartóban, mert ahhoz aligha férsz hozzá. Lehet, hogy az egész ajtó befagyott, és nem nyílik, ilyenkor az ablaktörlőhöz hasonlóan ne feszegesd, mert kárt tehetsz a gumitömítésben. Próbáld meg, hátha a másik oldalon könnyebben nyílik az ajtó.

A modern autókat már nem kell járatni indulás előtt, de nem árt, ha a jégkaparás előtt beindítod a motort, a szellőzést a szélvédőre irányítva olvadásnak indulhat a jég, a hátsó fűtőszálak pedig még hatékonyabban dolgozhatnak. Ha van az autódban, kapcsold be az ülésfűtést is, így mire végzel a takarítással, már melegben indulhatsz útnak. Ne feledd, az első kilométereken ne terheld feleslegesen az autót, és a kabátod is minél előbb vedd le, úgy biztonságosabban vezethetsz.