Bezár

i love SUZUKI

Bezár
Zene

A producer, aki a csomagtartó hidraulikájából írt zenét

Elképzeltétek már milyen lehet az ablaktörlő, az ajtó becsukás vagy az index hangjaiból zenét írni? Ha láttátok a Suzuki új sorozatát, akkor már nem kell. Cikkünkben közelebbről is megismerhetitek Iamyankot, a Play the Car zeneszerzőjét.

Iamyank dobosként kezdte zenei pályafutását, 2011-től viszont saját projektjét viszi, amiben elsősorban az elektronikus zene univerzuma felé vette az irányt. Yank évek óta ír reklámoknak is zenét, olyan márkákkal dolgozott már együtt, mint a Pepsi vagy a Telenor. A Suzukis közös munka mégis teljesen más volt: Iamyank elmondása szerint ritkán fordul elő az alkalmazott műfajban, hogy ilyen szinten meg tud maradni az előadó művészi szabadsága. A Play the Car zenéjében a hangszerek mellett az autó legkülönbözőbb hangjait, zörejeit is elrejtette, ez a feladat tökéletesen passzolt a kísérletezős attitűdhöz, amit képvisel. A kedvenc autós hangja a csomagtartó hidraulikájának sziszegése volt, amit a végeredményben monumentális, tereket betöltő, éteri effektként használt fel. Iamyank egyébként deszkával jár-kel a városban, jogosítványa még nincs.A Play the Car néhány jelenetében mégis úgy tűnik, mintha a kormány mögött is olyan magabiztosan érezné magát, mint a szintetizátorok közelében: ezek a részletek és élmények oldott, ötletelős és hangulatos forgatások nélkül nem igazán jöhettek volna létre. „Jó amikor mindenki érzi, hogy na, ez már most látszik, hogy jó lesz” - mondta Yank. A forgatás a filmes stábot is új kihívások elé állította: a cselló felvételeinél a helyszín megfelelő hőmérsékletre, a Suzuki modelleknél pedig a legpontosabb beállításokra és megvilágításokra kellett figyelni.

Iamyank idén Atreyu’s Horse néven egy egészen új – ambient és akusztikus elemeket vegyítő – formációt hozott létre, melynek zenei világát a Play the Carban hallható számában is megidézi. 2018-ban mindez az éppen készülő, második nagylemezén is érezhető lesz, amihez már most több, mint 100 alapötletet készített elő.

 A Play the Car részeit itt érheted el


Top 5 Iamyank szám

 

Aurora - Az első szám az Iamyank projekt debütáló, Cold Summer című EP-jéréről. Sok Yank dallal ellentétben ez nem instrumentális darab, Hegyi Dóri énekel benne.

No Air - Iamyank 2016-os Hiraeth című albumáról.

Modular Ambient Sessions #7 - Kivétel a listán, hiszen nem egy számról, hanem egy sessionröl van szó, Iamyank kísérletezése az új projektjében, moduláris szintetizátorokkal.

Close to us - Szintén a Hiraeth albumon szerepel, Iamyank és bandája a Balcony TV Budapest sorozat utolsó adásában élőben is előadta.

Silence Pt. 2 - A 2017-es Bánkitó Fesztivál utómozijának zenéje, eredeti változatban.